•  

Brandveilig Bravis

Project details

Opdrachtgever: Bravis ziekenhuis

Bravis ziekenhuis is onze klant van het eerste uur. Bergh Brandscheidingen werkt al sinds 2007 met hen samen. Door de jaren heen hebben hebben wij diverse onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de compartimentering op de locatie in Bergen op Zoom.

Dat ging vaak in combinatie met nieuwbouw en verbouwingen door het gehele ziekenhuis. Onze collega`s van Bergh Bouw waren vaak betrokken bij dit soort projecten en een goed voorbeeld daarvan is de nieuwbouw van het Moeder-en Kindcentrum. Onderdeel van de opdracht was het aanbrengen van brandwerende afdichtingen rondom de leidingen, het brandwerend spuiten en betimmeren van de hoofddraagconstructie en het beschermen van de dakbeplating tegen brandoverslag.

Afgelopen zomer is er nog een mooie combinatie van werkzaamheden plaatsgevonden. In samenwerking met het Bravis ziekenhuis, Engie en Bergh Bouw is de totale brandveiligheid van het beddenhuis aangepakt in combinatie met het aanpassen van 4 HighCare afdelingen.

Omdat de laatste jaren enorme uit- en inbreidingen hebben plaatsgevonden heeft Bravis een Masterplan Brandveiligheid laten opstellen door de adviseur. In combinatie met een sprinkler is een optimaal plan weggelegd voor een veilig gebruik van de locatie. Ondanks het toepassen van een sprinkler wil dat niet impliceren dat brandscheidingen overbodig zijn. Om veilig vluchten mogelijk te maken in combinatie met horizontale evacuatie is een compartimentering nodig.

Aanpak:

In een korte periode hebben de medewerkers van Bergh Brandscheidingen de enorme klus geklaard. Dit moest vanwege de interne verhuisbewegingen gedaan worden binnen 1 werkweek, voor 2 afdelingen. Om de werkzaamheden van alle disciplines (sprinkler, BMI, bouwkundig en de verhuizingen) gestroomlijnd te laten plaatsvinden waren afwijkende werktijden noodzakelijk. Voor veel collega`s ging `s ochtends de wekker rond 4uur af om de werkzaamheden om 5u aan te vangen. De eerste actie voor half zeven was het afdekken van de vloeren om de plafonneur ruimte te geven om het geheel te demonteren.

Resultaat:

Als een denderende trein zijn de brandscheidingen op orde gebracht in de opeenvolgende dagen. Vrijdagochtend werden de plafonds gesloten en de afdelingen schoon terug opgeleverd aan het ziekenhuis. Door een strakke planning, goede coördinatie van het bouwteam is de snelheid opgevoerd van 1 naar 2 afdelingen per week.

Na afronding is een logboek verstrekt aan de opdrachtgever, dit is natuurlijk met behulp van ons digitaal registratiesysteem.